сряда, 13 октомври 2010 г.

За животните с любов ... и не толкова

Като се разхождате по улицата и срещнете бездомно куче или коте какво ви минава първо наум? Бързо, бързо - да така, искаш да го ритнеш, а защо? Питал ли си се какво ти е направило това животно - вечер се превръща в чудовище и яде хора? Наистина трябва да се разграничаваме от глутниците кучета или самци нападащи и обезобразяващи малки деца.А и има доста, които носят зарази със себе си - краста, тения,бълхи и кърлежи.Тези трябва да се премахват хуманно, защото се мъчат, мъчат и хората, а пари за тях или за тяхното лекуване няма и няма хора, които да се наемат да ги гледат и лекуват безплатно. Защото всичко си има цена. За всяко действие трябва да се плаща. Така го направиха, така ще го следваме. Но да се върнем при животните и защо ги мъчим. Не са ли тези хора измъчени от по-големи животни (да считаме хора) и начина да си отмъстят на някого или просто да се забавляват (което не мога да нарека забавление, забавление е да правиш нещо хубаво с хубав човек) или просто трябва да направят нещо лошо за да се изтъкнат пред другите, като момче иска да покаже колко е лошо пред момичето и рита котката, която му се завира в краката и тя естествено се "възмущава" - примери хиляди. И аз съм наранявал животни, но са си го заслужавали, понеже "кучето знае защо го биеш".Не е ли един вид дресировка на животното да слуша и изпълнява.Още във времената на пътуващите циркове, животните в тях са дресирани именно на този принцип - лошо-бой,добро-бисквитка. И вече може да видите мечка да кара колело и лъв да прескача огнен обръч, въпреки че е "царя" на животните.
Темата е доста широка и си има организация за защита на животните, в Америка даже има полиция, която се грижи за спазването на законите относно отглеждането на домашния любимец и ако не ги спазваш можеш да отлетиш с доста солена глоба и дори даже затвор, но това е Америка, а ние сме в Булгаристан. В тази страна на "невъзможните чудеса" на куче се отрязват четирите лапи и се вдига огромен медиен шум и след 3 дена се забравя, но кучето не са му поникнали нови лапи.Или наскоро циганин съсече вързано куче с бензинов трион, което е нападнало детето му, което дете не е трябвало да бъде на това място (циганина е резал дърва на частно лице) и коментарите на хората бяха разнообразни, но единия беше на циганката е че е трябвало да нареже и собственика на вързаното куче. БРАВО!!!! Това ли е отговора? Хората се боят от лудия циганин и с какво право? Той ли е закона и закона в неговите ръце ли е ? И къде е истинския закон и защо се позволява на такива хора да си стоят безнаказани и да се мислят за богоизбрани и недосегаеми, защото днеска куче, а утре човек.
Ето линка за да се възмутите и Вие кликни тук и се върни да си дочетеш
Такива хора трябва да бъдат наказвани със пълната строгост на закона.Нали искат да се интегрират циганите с българите, тогава ще трябва да се съобразяват с българското общество и закони, а не при най-малкия проблем да говорят за расизъм и незачитане на човешките им права.
Но не са проблем циганите, проблем са всички хора, които не зачитат животните, защото границата която дели човека от животното е много тънка и след време ще започне да не зачита и човешкия живот.Превръщат се в едни бъдещи убийци.
Но не сме ли виновни всички ние - тези които го правят и тези които гледат отстрани безучастно? И какво можем да променим ние, като този човек не е бил възпитан като малък и ти ще му направиш забележка и дори да спре на момента, следващия път няма кой да го спре.Всеки ден се убеждавам, че света отива към гибел и дано да греша, а не да съм прав.

2 коментара:

  1. Абсолютно не съм съгласна, че боят е начин на възпитание и циркът е хубаво нещо (да ръгат диво животно с електрошокови пръчки?). Но в останалото има много логика, поздравления

    ОтговорИзтриване
  2. Нашето общество още не е узряло относно боя и възпитанието, било то за човек или животно.Гледайте по National Geographic - предаването "Говорещият с кучета" където човека прави невъзможното - възможно и то без бой.Ние се учим от него и постепенно ще се променяме към по-добро.Ето линк за да видите за какво става на въпрос
    http://natgeotv.com/bg/govoreshtiat-s-kucheta

    ОтговорИзтриване